Майстер-клас на тему
«Технологічні особливості виготовлення гумового
взуття та контроль якості на підприємстві»
27 квітня 2017 року на кафедрі товарознавства, маркетингу та комерційної логістики для студентів 3-го курсу денної форми навчання напряму підготовки «Товарознавство та торговельне підприємництво» під керівництвом старшого викладача Гончарової Олександри Миколаївни відбувся майстер-клас з дисципліни «Товарознавство. Непродовольчі товари» на тему «Технологічні особливості виготовлення гумового взуття та контроль якості на підприємстві» на базі ТОВ «РОЗМА». Майстер-клас проводили технічний директор – головний технолог заводу Головань Наталя Сергіївна та майстер-технолог полімерно-гумового взуття Білоконь Надія Петрівна.
Тема захисту споживачів від недоброякісної продукції на даний час є дуже актуальною, а для цього фахівцям торгівлі, а особливо товарознавцям, потрібно добре знати, що таке якість та як її можна визначити.
Якість взуттєвих товарів залежить від якості сировини, технології виробництва та якості виготовлення товарів.
Під час проведення майстер-класу студенти ознайомились з асортиментом гумового взуття, що випускається заводом, технологією його виробництва та обладнанням, що використовується в цехах заводу, розглянули основні етапи виробництва гумового взуття, зокрема клеєних калош.
Для забезпечення високої якості виготовлених товарів на підприємстві ТОВ «РОЗМА» впроваджена система управління якістю продукції, тобто сукупність методів і засобів контролю й регулювання компонентів, що визначають рівень якості продукції на стадіях стратегічного маркетингу, наукових, дослідно-конструкторських робіт та виробництва, а також технічного контролю на всіх стадіях виробничого процесу.
Студенти мали можливість переконатись, що контроль якості продукції на кожній стадії виробництва здійснюють контролери відділу технічного контролю підприємства. Начальник ВТК організовує виконання робіт з контролю якості продукції, що виготовляється, відповідно до вимог стандартів і технічних умов. Також якість виготовленої продукції контролюють працівники центральної заводської лабораторії, які займаються вхідним контролем сировини, технологічним контролем продукції на стадії виготовлення (після закінчення кожної технологічної операції), вихідним контролем готової продукції. За необхідністю ними проводяться фізичні, хімічні та фізико-хімічні дослідження.
Від імені студентів та викладачів кафедри товарознавства та маркетингу ЧТЕІ КНТЕУ хочеться щиро подякувати керівництву ТОВ «РОЗМА» за змістовний та цікавий майстер-клас, який дозволив наглядно показати студентам, як на практиці здійснюється контроль за якістю гумового взуття та яку важливу роль в цій справі відіграють грамотні спеціалісти-товарознавці.