Дуальна лекція на тему
«Технології молочних продуктів: сучасні технології сирів»
21 жовтня 2022 року у рамках вивчення дисципліни «Технології харчових виробництв» для студентів спеціальності «Харчові технології» у змішаному режимі було проведено дуальну лекцію на тему «Технології молочних продуктів: сучасні технології сирів». Лектори – к.т.н., доцент Ольга Романовська та менеджер, технолог сироварні «Добрі ґазди» Галина Костеняк.
Під час лекції Ольга Романовська ознайомила студентів з особливостями хімічного складу, споживними властивостями сирів; розповіла про їх класифікацію, види та асортимент. Також були розглянуті питання щодо особливостей основних технологічних операцій виготовлення сирів.
Особливу увагу лекторка приділила визначенню показників якості молока та сирів відповідно до європейських вимог Codex Alimentarius (міжнародні стандарти на харчові продукти, розроблені під керівництвом FAO/WHO).
Також предметом вивчення стали сучасні технології сирів, які застосовуються у сироварні «Добрі газди», а саме голландська, італійська та австрійська. Саме сири, виготовлені за цією технологією, були представлені як взірці для ознайомлення та дослідження студентам.
Всі присутні на лекції мали змогу продегустувати продукцію та здійснити оцінювання її органолептичних показників.
На лекції також були присутні заступник директора Ірина Лошенюк, завідувачі кафедр Каріна Паламарек та Алла Труфен, викладачі та співробітники ЧТЕІ ДТЕУ.
Підсумовуючи проведену лекцію, заступник директора Ірина Лошенюк зазначила, що в умовах руху України до інтеграції національної економіки в систему європейських зв’язків необхідним є забезпечення конкурентоспроможності підприємств і якості вітчизняної молочної продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Це обґрунтовує актуальність проведеної лекції.
Щиро дякуємо Ользі Романовській та Галині Костеняк за інформативну лекцію. Поєднання теоретичної та практичної підготовки є важливою інноваційною складовою сучасної освіти у вищій школі.