Урочиста частина кулінарної
виставки-презентації з нагоди
ІХ Благодійного фестивалю «Свято гарбуза»
3-4 листопада 2022 року Чернівецький торговельно-економічний інститут ДТЕУ став організатором кулінарної виставки-презентації, присвяченій ІХ Благодійному фестивалю «Свято гарбуза». Це свято об’єднало 12 закладів освіти з Чернівців, Бурштина, Києва, Одеси, Дніпра, Кривого Рогу, Умані, 9 закладів ресторанного бізнесу та виробників продукції, місцеву владу, ЗМІ, міжнародних партнерів з Туреччини та Італії, а також більш як 200 учасників, які торгували і смакували стравами, кулінарними виробами та напоями, приготовленими з гарбуза.
Лозунгом свята стало «Ми – українці, і це – Україна», а головною метою – збір коштів на підтримку Збройних Сил України.
Колектив інституту, спільно з партнерами: закладами освіти, рестораторами, стейкголдерами та студентською і учнівською молоддю України, вкотре довів, що ми бережемо традиції української культури та національної кухні, пропагуємо український локальний продукт, сприяємо підвищенню культури харчування, рівня вітчизняного сервісу та туристичної привабливості України.
Розпочався кулінарний захід з урочистостей, на яких лунали вітання директора ЧТЕІ ДТЕУ, професора Анатолія Вдовічена та заступниці директора департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міської ради Руслани Сідляр. Надійшло відеопривітання віцепрезидента громадської спілки «Український кулінарний союз», професорки, декана ресторанно-готельного та туристичного бізнесу Державного торговельно-економічного університету Надії Ведмідь, яка передала слова підтримки від президента ГС «УКС», ректора ДТЕУ, професора Анатолія Мазаракі. Зі словами підтримки України, українського народу та української культури виступив президент асоціації шеф-кухарів м. Мармарис (Туреччина), шеф-кухар Четін Деніз у своєму відеозверненні.
У виконанні Заслуженого артиста України Володимира Фісюка звучали державний гімн України та пісня «Україна» із репертуару Тараса Петриненка.
Усіх присутніх переповнювало відчуття патріотизму, натхнення та віри у найшвидшу перемогу України. Зі слів доповідачів лунали символічні «Слава Україні!», а глядачі активно підхоплювали «Героям Слава!».
Основна частина заходу передбачала виставку-продаж страв, кулінарних та кондитерських виробів, а також напоїв, приготовлених з гарбуза. Таким чином були представлені 10 виставкових та презентаційних тематичних столів від таких закладів освіти: Чернівецький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Чернівецький фаховий коледж бізнесу та харчових технологій, Чернівецький кооперативний фаховий коледж економіки та права, Чернівецьке вище комерційне училище ДТЕУ, Чернівецьке професійно-технічне училище № 8, Загальноосвітня школа № 3 Чернівецької міської ради.
Стейкголдери також презентували та реалізовували власні страви з гарбуза. Зокрема, до продажу долучилися такі заклади ресторанного бізнесу, як кондитерська «Мантулки», ресторани «Пікнік» та «Flora Club», а також виробники крем-сиру Rasa Premium.
Після завершення виставки-продажу учасники мали змогу відвідати майстер-клас, спікером якого був Андрій Крилов, шеф-кухар, StartUp-кухар, випускник міжнародної кулінарної школи Ектора Хіменес Браво.
Під час майстер-класу Андрій презентував технологію приготування таких страв, як «Гострий суп з гарбуза», «Гарбузові млинці з сиром фета та апельсином», «Батонет з цукіні та гарбузом в беконі та салатом табуле», «Гарбузовий манник», «Грісіні з гарбузом та сиром», «Компот з гарбуза». Спікер також продемонстрував особливості презентації страв (декорування, подача) як елемента фуд-дизайну.
Під час майстер-класу всі учасники мали змогу продегустувати приготовлені страви, задати запитання, обговорити сучасні тенденції та інновації української кухні.
Всі кошти від продажу продукції та донати за участь у заходах були направлені на реалізацію основної мети – допомоги Збройним Силам України!
Віримо у перемогу!
Наближаємо її щодня спільними зусиллями, всією Україною!