Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету

Сертифікована система управління якістю ДСТУ ISO 9001:2015

Круглий стіл на тему
«Розвиток концепції Slow food у сфері гостинності»




27 квітня 2022 року кафедрою технології та організації готельно-ресторанного бізнесу було проведено круглий стіл на тему «Розвиток концепції Slow food у сфері гостинності» у режимі on-line. У заході взяли участь науковці Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ та провідні фахівці у сфері крафтового виробництва і технологій.

Модератор заходу – зав. кафедрою технології та організації готельно-ресторанного бізнесу, к.т.н., доцент Каріна Паламарек.

На початку круглого столу з вітальним словом виступив заступник директора з науково-методичної роботи, міжнародних зв’язків та інноваційного розвитку ЧТЕІ ДТЕУ Василь Кифяк, який зазначив актуальність та роль крафтового виробництва, slow food та екофуд у розвитку індустрії гостинності. Саме крафтове виробництво є рушійною силою в розвитку гастрономічного туризму через відкриття дегустаційних залів та донесення до туриста інформації про цінності, культуру, філософію та традиції споживання їжі у дестинації.

Завідувач кафедри технології та організації готельно-ресторанного бізнесу Каріна Паламарек відзначила актуальність проблем, що плануються до обговорення в рамках виконання міжкафедральної науково-дослідної теми «Управління соціально-економічним розвитком територіальних громад у контексті інтернаціоналізації та глобалізації бізнесу».

Під час засідання круглого столу із доповідями за результатами власного практичного досвіду з крафтового виробництва виступили:

- Веренчук Аліна, представниця крамниці/кав’ярні здорового харчування крафтових продуктів «Фермер та Баристка». Під час доповіді пані Аліна ознайомила учасників круглого столу із асортиментом продукції, особливостями поведінки споживача в сучасних умовах воєнного стану та ціновою політикою крамниці, яка, як виявилося, є достатньо демократичною.

- Друляк Олег, крафтяр, хлібопекар, який ознайомив учасників круглого столу з особливостями технологій випікання хлібобулочних виробів у крафтовій пекарні Ciabatta. Особливу увагу доповідач звернув на різноманітні технології тіста залежно від основної сировини – борошна, а також головних інгредієнтів – води та буковинського повітря.

- Варварич Андрій, засновник, власник та сировар сироварні «Козеріг». Окрім інформації щодо особливостей приготування сирів на власній сироварні пан Андрій звернув увагу слухачів на обов’язковість дотримання усіх санітарно-гігієнічних норм основної сировини – молока. Також пан Андрій окреслив основні проблеми постачання сировини, виробництва, дозрівання і зберігання крафтового сиру, а також процесу реалізації готової продукції.

- Васьковська Марія, креативна директорка пекарні-кондитерської «NikoNova». Пані Марія ознайомила присутніх із особливостями формування асортименту пекарні залежно від сезону, релігійних свят та вподобань споживача; розповіла про збільшення попиту на хлібобулочні та кондитерські вироби у місті Чернівці, яке прийняло більш як 100 тисяч переселенців. Також наголосила на благодійному напрямі діяльності пекарні-кондитерської «NikoNova».

- Панов Геннадій, шеф-кухар, власник бренду «ГенаГон», ознайомив учасників круглого столу з історією створення власного бренду та доповів про особливості крафтових технологій алкогольних напоїв. Окрім інформації про технології створення, пан Генадій розповів про особливості та нормативне регулювання виробництва та реалізації крафтових алкогольних напоїв. Також пан Геннадій продемонстрував асортимент власного бренду, звернув увагу слухачів на особливості створення унікальних етикеток для готової продукції.

За результатами роботи круглого столу були надані рекомендації щодо підтримки та розвитку крафтових місцевих виробників продуктів харчування і напоїв та сприйняття розвитку руху Slow food на Заході України в умовах карантинних обмежень та під час воєнного стану.

Щиро дякуємо доповідачам та учасникам круглого столу за ґрунтовні доповіді, активне обговорення актуальних питань з розвитку культури споживання, культури здорової їжі та збереження здорової нації!


Фотозвіт...




Круглий стіл на тему «Розвиток концепції Slow food у сфері гостинності»