Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету

Сертифікована система управління якістю ДСТУ ISO 9001:2015
Кафедра харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу


Кафедра харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу











Ми гарантуємо унікальний навчальний процес, ексклюзивні освітні бакалаврські та магістерські програми, незабутній драйв і продуктивну співпрацю. У величній країні сфера гостинності стане ще більш
привабливою і розквітне з новою переможною силою!!!


ПОБУДУЄМО КАР’ЄРУ РАЗОМ!


БУДЬ НА ХВИЛІ ТРЕНДІВ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ СПРАВІ!


ЯКЩО ТИ ХОЧЕШ КРАЩЕ РОЗУМІТИ ЯК ПРАЦЮЄ HORECA ТА ПРАГНЕШ ОСВОЇТИ РІЗНІ ШЛЯХИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
– ТОБІ ДО НАС!!!!


Життя повинно продовжуватися в такі складні часи, а після перемоги
сфері HoReCa дійсно будуть потрібні професіонали,
які допоможуть відбудувати нашу країну!!!

Завідувач кафедри

ПАЛАМАРЕК
КАРІНА ВІКТОРІВНА

кандидат технічних наук, доцент


Сфера гостинності потребує саме сьогодні амбітних керівників топ-рівня
у готельно-ресторанному бізнесі, які постійно досліджують і розвивають
кулінарний теруар, сервісну економіку, впроваджують інноваційні,
крафтові технології та створюють свій унікальний готельно-ресторанний заклад.



ОСВІТНІЙ СТУПІНЬ БАКАЛАВР
Код/галузь знань: 18 Виробництво і технології
Спеціальність: 181 Харчові Технології / Освітня програма: Харчові технології
Детальніше про спеціалізацію
Інформаційний пакет
Дисципліни, що формують професійні компетентності Можливі посади Вступні випробування
  • Технології харчових виробництв
  • Технології ресторанної продукції
  • Організація ресторанного господарства
  • Енологія
  • Кейтеринг
  • Економіка ресторанів
  • Барна справа
  • Кондитерське та пекарське мистецтво
  • Керівник закладів ресторанного господарства
  • Керівник кейтерингових компанії
  • Професіонал в галузі ресторанного бізнесу
  • Фахівець із харчових технологій
  • Фахівець з ресторанної справи
  • Топовий бренд-шеф
  • Су-шеф, шеф-кухар, шеф-сомельє, шеф-бармен
  • Кейтер’єр

Бюджет/Контракт:

заява + результат НМТ 2024
(українська мова, математика,
історія України, предмет на вибір)
або НМТ 2023-2022 р., або ЗНО 2021 р.
+ мотиваційний лист*

*(Зразок мотиваційного листа/ покрокова інструкція як написати мотиваційний лист)

**(Порядок прийому на навчання МОН)

**(Національний мультипредметний тест)

Мета освітньої програми

Формування у здобувачів вищої освіти комплексу знань, умінь та навичок для застосування в професійній діяльності у сфері виробництва та управління якістю і безпечністю харчових продуктів, зокрема у сфері ресторанного бізнесу.

Конкурентні переваги і професійні можливості:

  • глибокі фахові знання з харчових і ресторанних технологій, організації виробничих, технологічних, сервісних та управлінських процесів роботи закладів готельно-ресторанного бізнесу;
  • формування hard skills шляхом участі у:
    • ефективних майстер-класах від світових професіоналів;
    • міжнародних конкурсах з отриманням міжнародних сертифікатів (Здобутки кафедри);
    • проходження практики в Україні та за кордоном (Туреччина, Італія, Болгарія, Греція та ін.) в міжнародних ресторанних мережах (Міжнародна програма практик);
  • налагодження ефективних міжнародних зв’язків: навчання за кордоном за програмами академічної мобільності (Міжнародне співробітництво);
  • вміння проектування нових, реконструкція і модернізація діючих закладів готельно-ресторанного бізнесу з урахуванням вимог НАССР та ISO;
  • організація, управління, оцінка ефективності та удосконалення інноваційної діяльності та розробка антикризових програм та креативних технологій;
  • вміння реалізувати талант керівника, фінансиста і творця в рамках однієї професії.

Професійні можливості. Конкурентоспроможний фахівець ресторанного бізнесу, обізнаний у виробничих, технологічних, сервісних та управлінських процесах роботи закладів ресторанного господарства. Ресторатор, який знає як організувати діяльність закладу ресторанного бізнесу, компетентний в управлінні технологічними процесами, забезпеченні контролю якості і безпечності виробництва ресторанної продукції. Експерт в галузі ресторанного бізнесу, здатний розробити нормативну документацію, спроектувати сучасний заклад ресторанного господарства і запустити його в роботу. Фахівець з розробки (коректуванні) концепції ресторану, організації роботи ресторану, безперебійної взаємодії всіх його підрозділів та контролю фінансів (аналіз прибутку, аналіз витрат).

Роботодавці – партнери освітньої програми, учасники формування змісту навчання і практичної підготовки

ГО «HoReCa Буковина», ГО «Буковинська гільдія кулінарів», ГС «Український кулінарний союз», ГС «Українська ресторанна асоціація», асоціації кухарів Середземномор’я UMC-Italy, ресторан концерт-хол «FloraClub» та «FloraPark», ресторан «Пікнік» РК «Noel», ресторан «Чічері», ресторація «Хата», ресторан «La Pasta», сімейна кав’ярня «ABcofee», кав’ярня «Coffee Yard».


ОСВІТНІЙ СТУПІНЬ БАКАЛАВР
Код/галузь знань: 18 Виробництво і технології

Спеціальність:181 Харчові Технології/Освітня програма:Ресторанні технології та фуд-дизайн
Детальніше про спеціалізацію
Інформаційний пакет
Дисципліни, що формують професійні компетентності Можливі посади Вступні випробування
  • Технології харчових виробництв
  • Технології ресторанної продукції
  • Організація ресторанного господарства
  • Фуд-дизайн
  • Рисунок та живопис
  • Організація роботи сомельє
  • Дизайн
  • Керівник закладів ресторанного господарства
  • Керівник кейтерингових компаній
  • Професіонал в галузі ресторанного бізнесу
  • Організатор івент-заходів
  • Фахівець з ресторанної справи
  • Топовий бренд-шеф
  • Автор фуд-трендів
  • Шоколатьє

Бюджет/Контракт:

заява + результат НМТ 2024
(українська мова, математика,
історія України, предмет на вибір)
або НМТ 2023-2022 р., або ЗНО 2021 р.
+ мотиваційний лист*

*(Зразок мотиваційного листа / покрокова інструкція як написати мотиваційний лист)

**(Порядок прийому на навчання МОН)

**(Національний мультипредметний тест)

Мета освітньої програми

Формування у здобувачів вищої освіти комплексу знань, умінь та навичок для застосування в професійній діяльності у сфері виробництва та управління якістю і безпечністю харчових продуктів, зокрема у сфері ресторанних технологій та фуд-дизайну.

Конкурентні переваги і професійні можливості:

  • глибокі фахові знання з харчових і ресторанних технологій, новітнього обладнання та інвентарю, організації виробничих і сервісних процесів, а також технік, стилів і технологій фуд-дизайну, фуд-арту і фуд-стайлінгу в закладах HoReCa;
  • вміння створювати авторські ресторанні меню, презентувати ресторанну продукцію, розробляти власні фуд-дизайн і фуд-сервіс проєкти, впроваджувати креативні ідеї кулінарного дизайну;
  • формування hard skills шляхом участі у:
    • ефективних майстер-класах від світових професіоналів;
    • міжнародних конкурсах з отриманням міжнародних сертифікатів (Здобутки кафедри);
    • проходження практики в Україні та за кордоном (Туреччина, Італія, Болгарія, Греція та ін.) в міжнародних ресторанних мережах (Міжнародна програма практик);
  • організація, управління, оцінка ефективності та удосконалення інноваційної діяльності та розробка антикризових програм та креативних технологій;
  • налагодження ефективних міжнародних зв’язків: навчання за кордоном за програмами академічної мобільності (Міжнародне співробітництво);
  • вміння проектування нових, реконструкція і модернізація діючих закладів HoReCa з урахуванням вимог НАССР та ISO;
  • вміння реалізувати талант керівника, фінансиста і творця в рамках однієї професії.

Професійні можливості. Висококваліфікований фахівець ресторанного бізнесу, який володіє комплексом базових та міждисциплінарних знань і практичних навичок щодо управління технологічними, виробничими і сервісними процесами в закладах ресторанного господарства, має мистецький стиль мислення та бізнес-орієнтований на запити і потреби сучасного ринку споживачів ресторанних послуг. Креативник, який знає як створити і презентувати новий ресторанний продукт, що матиме довготривалі вибухові враження цільової аудиторії споживачів. Вміє застосовувати сучасні digital-технології крафтових виробництв, фуд-арту, фуд-стайлінгу та фуд-сервісу.

Роботодавці – партнери освітньої програми, учасники формування змісту навчання і практичної підготовки

ГО «Асоціація готельєрів м. Чернівців», ГО «HoReCa Буковина», ГО «Буковинська гільдія кулінарів», ГС «Український кулінарний союз», ГС «Українська ресторанна асоціація», асоціації кухарів Середземномор’я UMC-Italy, ГРК «Буковинська зірка», ресторан концерт-хол «FloraClub» та «FloraPark», ресторан «Пікнік»ГРК «Allure Inn», ГРК «Noel», ресторан «Чічері», ресторація «Хата», ресторан «La Pasta», сімейна кав’ярня «ABcofee», кав’ярня «Coffee Yard».


ОСВІТНІЙ СТУПІНЬ БАКАЛАВР
Код/галузь знань: 24 Сфера обслуговування
Спеціальність: 241 Готельно-ресторанна справа / Освітня програма: Готельно-ресторанна справа
Детальніше про спеціалізацію
Інформаційний пакет
Дисципліни, що формують професійні компетентності Можливі посади Вступні випробування
  • Готельна справа
  • Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства
  • Ресторанна справа
  • Інформаційні системи і технології в готельному та ресторанному бізнесі
  • Менеджмент готелів і ресторанів
  • Економіка готелів і ресторанів
  • Спеціалізований туризм
  • Фахівець з туристичного обслуговування
  • Фахівець із організації дозвілля
  • Фахівець із готельного та ресторанного обслуговування
  • Керуючий готелем, рестораном, spa-центру, банкетною службою
  • Дистриб’ютор готельних та ресторанних послуг
  • Фахівець з організації дозвілля
  • Організатор туристичної та готельної діяльності
  • Консультанти з подорожей та організатори подорожей

Бюджет/Контракт:

заява + результат НМТ 2024
(українська мова, математика,
історія України, предмет на вибір)
або НМТ 2023-2022 р., або ЗНО 2021 р.
+ мотиваційний лист*

**(Порядок прийому на навчання МОН)

**(Національний мультипредметний тест)

Мета освітньої програми

Підготовка конкурентоспроможних висококваліфікованих фахівців для організації сервісної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, які володіють системою компетентностей, що забезпечать соціальну мобільність фахівців і затребуваність на ринку праці, зокрема у сфері готельного та ресторанного бізнесу.

Конкурентні переваги і професійні можливості:

  • організація та координація сервісної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу з використанням інформаційних технологій;
  • забезпечення ефективного використання технологій виробництва, організації обслуговування і реалізації готельних та ресторанних послуг;
  • формування hard skills шляхом участі у:
    • ефективних майстер-класах від світових професіоналів;
    • міжнародних конкурсах з отриманням міжнародних сертифікатів (Здобутки кафедри);
    • проходження практики в Україні та за кордоном (Туреччина, Італія, Болгарія, Греція та ін.) в міжнародних ресторанних мережах (Міжнародна програма практик);
  • наявність сучасних інтердисциплінарних курсів, які формують комплексні знання щодо управління проектами закладів готельно-ресторанного господарства, просування бізнес-ідеї та реалізації бізнес-проекту у підприємницькому середовищі.

Професійні можливості. Конкурентоспроможний фахівець, обізнаний в управлінських процесах роботи закладів готельно-ресторанного господарства. Компетентний керівник в управлінні технологічними процесами, забезпеченні контролю якості і безпечності виробництва ресторанної продукції та готельних послуг. Експерт в галузі ресторанних технологій та готельного бізнесу, здатний розробити унікальний ресторанний продукт, спроектувати сучасний заклад готельно-ресторанного господарства.

Роботодавці – партнери освітньої програми, учасники формування змісту навчання і практичної підготовки

ГО «Асоціація готельєрів м. Чернівців», ГО «HoReCa Буковина», ГО «Буковинська гільдія кулінарів», ГС «Український кулінарний союз», ГС «Українська ресторанна асоціація», асоціації кухарів Середземномор’я UMC-Italy, ГРК «Буковинська зірка», ресторан концерт-хол «FloraClub» та «FloraPark», ресторан «Пікнік»ГРК «Allure Inn», ГРК «Noel», ресторан «Чічері», ресторація «Хата», ресторан «La Pasta», сімейна кав’ярня «ABcofee», кав’ярня «Coffee Yard».


ОСВІТНІЙ СТУПІНЬ МАГІСТР
Код/галузь знань: 18 Виробництво і технології
Спеціальність: 181 Харчові Технології / Освітня програма: Ресторанні технології та бізнес
Детальніше про спеціалізацію
Дисципліни, що формують професійні компетентності Можливі посади Вступні випробування
  • Концепції і ресторанний креатив.
  • Стратегічний маркетинг у ресторанному бізнесі.
  • Інноваційні ресторанні технології.
  • Проєктування закладів ресторанного господарства.
  • Управління проєктами в ресторанному бізнесі.
  • НАССР в закладах ресторанного господарства.
  • Ресторатор
  • Науковий співробітник (інноваційні ресторанні технології, бізнес, маркетинг, ефективність підприємництва, раціоналізація виробництва)
  • Керуючий рестораном / закладів ресторанного господарства
  • Головний кулінар / технолог, завідувач виробництва, начальник виробництва
  • Викладач
  • Фахівець з ресторанної справи
  • Директор кейтерингової компанії

Контракт: заява + мотиваційний лист* або фаховий іспит в ЧТЕІ ДТЕУ

*(Зразок мотиваційного листа / покрокова інструкція як написати мотиваційний лист)

Мета освітньої програми

Підготовка керівників топ-рівня у сфері ресторанного бізнесу, здатних генерувати інноваційні ідеї та створювати унікальні ресторанні концепції, орієнтовані на успіх, компетентних в управлінні технологічними процесами з впровадженням принципів НАССР та вимог ISO, спроможних очолювати команди з управління проєктами закладів ресторанного господарства, просування бізнес-ідеї та реалізації бізнес-проєкту у підприємницькому середовищі.

Конкурентні переваги і професійні можливості:

  • глибокі фахові знання з інноваційних готельно-ресторанних технологій, організації управлінських процесів роботи HoReCa;
  • вміння створювати інноваційні технології готельно-ресторанних послуг, розробляти унікальні концепції закладів HoReCa, впроваджувати креативні ідеї дизайну готелів та ресторанів;
  • формування hard skills шляхом участі у:
    • ефективних майстер-класах від світових професіоналів сфери гостинності;
    • міжнародних конкурсах з отриманням міжнародних сертифікатів (Здобутки кафедри);
    • проходження практики в Україні та за кордоном (Туреччина, Італія, Болгарія, Греція та ін.) в міжнародних ресторанних мережах (Міжнародна програма практик);
  • вміння проектування об’єктів готельної та ресторанної нерухомості, застосування систем автоматизованого проектування ArchiCAD з урахуванням вимог НАССР та ISO; обґрунтовування архітектурних і дизайнерських рішень;
  • наявність сучасних інтердисциплінарних курсів, які формують комплексні знання щодо управління проектами закладів готельно-ресторанного господарства, просування бізнес-ідеї та реалізації бізнес-проекту у підприємницькому середовищі;
  • можливість професійної комунікації іноземною мовою.

Професійні можливості. Майбутній фахівець в сфері HoReCa, обізнаний в управлінських процесах роботи закладів готельно-ресторанного господарства. Компетентний керівник у розвитку власного бізнесу, організації готельного та ресторанного сервісу, розробці механізмів оптимізації та інноваційних моделей в готельно-ресторанному бізнес. Експерт в галузі HoReCa, здатний розробити та впровадити в життя бізнес-план свого проекту на основі кращого досвіду в сфері HoReCa, розробити ефективні моделі по організації обслуговування клієнтів, започаткувати власний start-up, розробити унікальний ресторанний продукт, спроектувати сучасний готельно-ресторанний комплекс і запустити його в роботу, розробити стратегію забезпечення конкурентоспроможності на ринку у короткостроковій і довгостроковій перспективі.

Роботодавці – партнери освітньої програми, учасники формування змісту навчання і практичної підготовки

ГО «Асоціація готельєрів м. Чернівців», ГО «HoReCa Буковина», ГО «Буковинська гільдія кулінарів», ГС «Український кулінарний союз», ГС «Українська ресторанна асоціація», асоціації кухарів Середземномор’я UMC-Italy, ГРК «Буковинська зірка», ресторан концерт-хол «FloraClub» та «FloraPark», ресторан «Пікнік»ГРК «Allure Inn», ГРК «Noel», ресторан «Чічері», ресторація «Хата», ресторан «La Pasta», сімейна кав’ярня «ABcofee», кав’ярня «Coffee Yard».