Лекція-презентація на тему
«Види обрядової випічки буковинців»
13 лютого 2023 року для студентів Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ проведено авторську лекцію-презентацію на тему «Види обрядової випічки буковинців». Лекторка – Іванна Стеф’юк, кандидатка філологічних наук, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва.
Захід відбувся у рамках діяльності Школи здорового способу життя, керівницею якої є доцент кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного сервісу ЧТЕІ ДТЕУ Тетяна Незвещук-Когут. Проведення лекції у двох форматах (офлайн та онлайн) дало змогу долучитись до неї не лише студентам та викладачам інституту, а й вихованцям і вчителям ліцею № 5 «Оріяна» м. Чернівців.
Лекція складалася з двох частин: теоретичної, з узагальненим викладом основних відомостей у галузі хлібної культури буковинців, та практичної – перегляду навчального фільму «Буковинський обрядовий хліб», створеного Буковинським центром культури та мистецтва у рамках проєкту «Спадщина».
Окремий акцент лекторка зробила на таких позиціях:
- гастроспадщина Буковини у студіях Георгія Кожолянка, Антонія Мойсея та Миколи Шкрібляка;
- видавничий проєкт «Смаки Буковини» крізь призму дослідження нематеріальної культурної спадщини;
- буковинське поминальне деревце з дарами як елемент обласного Переліку нематеріальної культурної спадщини.
Щиро дякуємо лекторці Іванні Стеф’юк за зібрану з усіх куточків Буковини інформацію про гастрономічну культуру нашого народу, відтворення її у книгах, фільмах і власній поезії, а також за популяризацію буковинської культурної та гастрономічної спадщини серед студентської й учнівської молоді, зокрема ВПО.
Спільними зусиллями маємо зберегти найдорожче – історію, культуру та гастрономію українського народу, тому сподіваємося на подальші не менш цікаві, захоплюючі навчальні та наукові заходи.